MythTV

Under tre dagar förra veckan (inte 8 till 5 förstås) så tillät jag mig lyxen att ta tag i ett projekt jag länge sett fram emot. Dels har jag varit nyfiken på att installera MythTV på en dator. (MythTV kan, kanske lite orättvist, beskrivas som en linuxbaserad open source variant av Windows Media Center med fokus på PVR aspekten hos denna produkt.) Dels har jag länge önskat bygga ihop en dator själv, förmodligen för att jag inte byggde så mycket modeller som barn och därför hade ett behov att uppfylla. Jag bör kanske nämna den uppenbara ironin i

MythTV

detta projekt: jag ser inte på speciellt mycket TV (samt har en hårddisk inbyggd i tv:en) och det hade förmodligen varit billigare att köpa en färdigmonterad dator. Syftet med projektet hade dock inget med detta att göra. Jag önskade helt enkelt bygga något.

Att skruva ihop en PC visade sig vara en barnlek. Förmodligen bjuder den genomsnittliga IKEA-möbeln på en större utmaning än ett datorbygge. Att installera MythTV förväntade jag mig inga svårigheter med. Det tog dock en hel del grubblerier innan jag fick installationen på plats. De hjältar som tagit på sig att bygga detta fantastiska program samt se till att de svenska tv-tablåerna är nedladdningsbara hade nämligen lämnat en utmaning till alla som med mig inte är helt hemtama med vare sig Linux eller ‘the command line’. Det visade sig nämligen att det kommando som automatiskt hämtar tablådatan från nätet inte ‘by default’ anropade rätt fil eller mapp. Det krävdes därför att jag var tvungen att lista ut hur detta var tänkt att fungera och sedan fundera ut vilken fil som anropade vilken samt vilken den egentligen skulle ‘tala med’. I efterhand tycks problemet busenkelt (som det alltid gör i efterhand) men det tog några timmar för en novis som mig att lista ut hur allt hängde samman och hur jag skulle fixa till det. (En uppsida med detta är att jag nu fått en första inblick i de allra mest basala linuxkommandona.)

Nu fungerar allt fantastiskt väl och jag kan se på live-tv samt inspelade program från alla mina datorer (pc, mac eller från det nya hemmabygget). Jag kan verkligen rekommendera alla som gillar att se på tv men inte har tid att se programmen just på den tid de sänds att skaffa MythTV. Sökfunktionerna och enkelheten i användargränssnittet är en befrielse! Men som sagt, det kräver ett visst tålamod att få allt att fungera.

Not. Jag började med att installera Mythdora distron men föll slutligen för Mythbuntu som jag fann något enklare att jobba med. Skillnaden är dock hårfin och de problem jag upplevde hade förmodligen inget med val av linuxversion att göra.

Creative Commons License

Tags: , , , , ,

Leave a comment